top of page

ΈΝΑΣ ΕΠΙΖΗΣΑΣ ΤΗΣ ΣΟΆ


Επειδή έχω εκφράσει αμφιβολίες για τους "Περιούσιους", κάποιοι μου απέδωσαν "αντισημιτισμό". Κουραφέξαλα! Απλώς η Αλήθεια δεν ανήκει σε κανέναν σαν πατρογονική κληρονομιά. Ιδού λοιπόν ο "Αντισημίτης" Λιάρος που του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν διαβάζει στο κανάλι του φίλου μου Στέλιου Κούλογλου μια παρουσίαση της επανέκδοσης του αριστουργήματος του Λιούμετ (1964) Ο ΕΝΕΧΕΙΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΣ.


Από τον κο. Ρούσσο, νομίζω, ο οποίος λέει παλιλαλικά το ίδιο πράγμα 3 φόρες.

Αλλά δεν μνημονεύει ΟΥΤΕ ΆΠΑΞ τι ΕΙΝΑΙ το Παρελθόν που τόσο βασανίζει τον Επιζήσαντα! Του Ολοκαυτώματος (της Σοά, εβραϊστί).


Είναι εικόνες της Γ υ ν α ί κ α ς του και του π α ι δ ι ο ύ τους που χάθηκαν στα Στρατόπεδα των ΕςΕς!!!


Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό είναι ΘΑΨΙΜΟ της ταινίας, δεν είναι ανάδειξη της.


Από τις συγκλονιστικότερες σκηνές του παγκοσμίου Κινηματογράφου είναι όταν μπαίνουν νεαροί Νέγροι να ληστέψουν έναν εβραίο επιζήσαντα της Σοά που κρατάει ένα μικρό ενεχυροδανειστήριο στη Νέα Υόρκη (The Pawn broker), τον Ροντ Στάιγκερ (στον μεγαλύτερο ρόλο της καριέρας του). Μπροστά στις κάννες των περίστροφων τους αυτός, χωρίς να πει λέξη, τρυπάει την παλάμη του σ ι γ ά σ ι γ ά στο όρθιο καρφί που βάζουμε τις αποδείξεις. Σαν τον Μούκιο Σαίβολα της Ρώμης που άφησε την παλάμη του ακίνητη πάνω από το κερί με την ίδια λογική - να ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ.


(Ενώ έρχονται στο νου του οι εικόνες της παλιάς ευτυχίας με την αγαπημένη του γυναικά πριν ενσκήψει η συμφορά των παραφρόνων "Υπεράνθρωπων").


Τα κλεφτρόνια παγώνουν.


Το τρομερό μήνυμα του είναι ότι "απέναντι σ' έναν ήδη νεκρό τα κουμπουριά σας είναι απλά νεροπίστολα".


Και αποσύρονται έντρομα!


Comments


bottom of page