top of page

ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ


Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν

Ο Σαμπολιόν ο νεώτερος αποκρυπτογράφησε την Αιγυπτιακή Ιερογλυφική επειδή ο κατά 7 χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, επίσης παλαιογράφος, του προμήθευε τα πιο απίθανα βιβλία, Κοπτικά Συντακτικά, Αιθιοπικές Γραμματικές, Περσικά λεξικά,κοκ.


Η πέτρα της Ροζέττας είχε φερθεί στη Γαλλία από έναν στρατιωτικό του εκστρατευτικού σώματος του Ναπολέοντα. Και μόνο αυτό θ' αρκούσε για να κάνει τον νεαρό Σαμπολιόν Βοναπαρτιστή. Ιδιότητα που που όταν παλινορθόθηκε η μοναρχία, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, σε έκανε αποσυνάγωγο σα λεπρό. Γι' αυτό και είναι εντυπωσιακό το επίτευγμα των δύο αδελφών Σαμπολιόν που εργάστηκαν ενάντια στην επίσημη πολιτεία.


Η στήλη της Ροζέττας είχε σύγχρονα Αιγυπτικά (Κοπτικά - ο ίδιος ο Σαμπολιόν είχε βαφτίσει τον εαυτό του, από την αγάπη του στην Αίγυπτο, Σαγκίρ, που σημαίνει "άλογο δεμένο στο μαγγανοπίγαδο"), Ιερογλυφικά και Αρχαία Ελληνικά. Κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα Ιερογλυφικά μέσω των 2 γλωσσών της στήλης που ήξερε (μαζί με δεκάδες άλλες γλώσσες).


Η γλωσσική επάρκεια του Σαμπολιόν υπάρχει σε κάθε έναν από εμάς! Αλλά το σκοταδιστικό περιβάλλον δεν έχει ιδέα γι' αυτό. Όμως κάθε παιδί από εμάς έμαθε να μιλάει χωρίς να 'χει ιδέα τί πάει να πει γραμματική ή συντακτικό! Αυτό θεωρείται από τους νευροεπιστήμονες ο μεγαλύτερος διανοητικός άθλος στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Πολύ μεγαλύτερος από τη σύλληψη μιας μεγάλης ιδέας τύπου θεωρίας της σχετικότητας από τον Αϊνστάιν! Βέβαια ο Σαμπολιόν είχε κατά τύχη μία μαμά που του ΄χε μάθει θρησκευτικούς ύμνους από 5 ετών. Και όταν έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο με αυτούς τους ύμνους έμαθε να διαβάζει σε μία μόνο μέρα!


Η περίφημη αναφορά του προς την Γαλλική Ακαδημία, όπου περιγράφει τον άθλο του, που του πήρε χρόνια φυσικά, έχει κλαπεί από το Γαλλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, με είσοδο από τη Διδότου (Didot λεγόταν ο μεγάλος τυπογράφος που σχεδίασε την ομώνυμη γραμματοσειρά στην οποία είναι τυπωμένα πάρα πολλά Ελληνικά λόγια βιβλία), αλλά υπάρχει στην περίφημη βιβλιοθήκη της Άνδρου του Θεόφιλου Καΐρη, ο οποίος προσωπικά έφερε αυτούς τους θησαυρούς από την Ευρώπη γύρω στα 1816 που στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) άλλαζε τα ονόματα των Ελληνοπαίδων σε Αρχαιοελληνικά! Αργότερα δε προσαγόρευσε στην Αίγινα τον Καποδίστρια με έναν συγκλονιστικό λόγο.



Comments


bottom of page