top of page

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ

Το δίπολο που κυβερνάει την ψυχική μας ζωή, κατά Φρόυντ, αντιστοιχεί πολύ στενά με το δίπολο που είχε βρει ο Νίτσε. Ο Νίτσε, σπουδαίος φιλόλογος εκτός από φιλόσοφος, κατάλαβε ότι τα δύο άκρα στην ανθρώπινη ύπαρξη εκφράζονται από τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο, τη Λογική και το Πάθος, τις μορφές και την κατάργηση των μορφών, την ατομικότητα και την κοινότητα, τη δημιουργία και το ξεφάντωμα, τη μέρα και τη νύχτα.

Ο λόγος στον θεό Διόνυσο, τον θεό της χαράς, της αμπέλου, του συντρόφου των σατύρων και των οργίων, ο οποίος όμως ήταν και στον Άδη ο άρχων των ψυχών! Έναν θεό που απασχόλησε τους καλλιτέχνες όλων των εποχών, μιας και οι ιδιότητές του ήταν πάντα αρεστές.


Το ψηφιδωτό βρίσκεται στο νησί της Δήλου, και πιο συγκεκριμμένα στην Οικία των Προσωπείων, στην ευρύτερη συνοικία του Θεάτρου. Η συνοικία του Θεάτρου, στα νοτιοανατολικά της αποβάθρας των πλοίων, ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Δήλου, γεμάτη με κατοικίες, καταστήματα και διάφορα εργαστήρια, με κυριώτερο κτίσμα, φυσικά, το Θέατρο. Πολλές αξιόλογες κατοικίες ήρθαν στο φως, στα δάπεδα των οποίων διασώθηκαν υπέροχα ψηφιδωτά, όπως αυτό που δείχνει τον Διόνυσο. Τα χρώματα είναι ολοζώντανα και ο θεός διασκεδάζει, κτυπώντας το ντέφι του, ενώ βρίσκεται καβάλα σ’ εναν πάνθηρα, κάθε άλλο παρά άγριο. Ο συμβολισμός ευθύς- ο πότης έχει στην αρχή τον έλεγχο των πράξεών του, αλλά όταν φτάσει το στάδιο της μέθης μεταμορφώνεται σε άγριο ζώο. Τα κτήρια της συνοικίας του Θεάτρου τοποθετούνται στον 3ο π.Χ. αιώνα και δείχνουν την ποιότητα της ζωής στο ιερό νησί.


[Κείμενο της Dimitra Papanastasopoulou, Οι μυθολόγοι @ Facebook]


Σχόλιο: Μπορεί άνθρωπος να πιστέψει ότι αυτό το εξαίσιο --ΥΠΑΊΘΡΙΟ, πια, μετά την κατάρρευση του κτιρίου που θα το στέγαζε--Μωσαϊκό "δαπέδου" της Δήλου, με τον Διόνυσο καβάλα στον Πάνθηρα, ως Άρχοντα όλης της Ζωής, ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΌΝΤΩΝ,

<προστατεύεται> από τις τεράστιες αλλαγές θερμοκρασίας όλου του χρόνου εδώ και 2. 000 χρόνια από έναν.. τσίγκο?!!?!!??!!


Προφανώς θα σώθηκε από τα χώματα που το κάλυψαν και δεν άφηναν την συστολοδιαστολή να το καταστρέψει.

Όταν στην Αμερική π.χ. θα το είχαν σε προθήκη Τ ι τ α ν ί ο υ?!?

Και μας μάραναν τα Ελγίνεια και ξεπατωθήκαμε για το ΙΔΙΩΤΙΚΌ Ανάκτορο μιας παρέας, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης;







30 views0 comments

Comments


bottom of page