top of page

ΔΥΟ ΆΓΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ




Δύο Ά γ ι ο ι γιατροί, οι Semmelweis και Μπετούνε.

Δύο τεράστιες μορφές της παγκόσμιας ιατρικής είναι άγνωστες στο πλατύ κοινό, ενώ μοιάζουν πολύ στην τραγική τους τύχη.

Ο πρώτος, ο Ούγγρος Ιγνάτιος Σεμελβάις παρατήρησε (θυμίζουμε ότι ο στρατηγός Κωλοκοτρώνης επειδή αύριο είναι η 25η Μαρτίου, όταν ζητήθηκε να συνοψίσει τί είναι όλη η φιλοσοφία σε μ ί α λέξη είπε π α ρ α τ ή ρ η σ η) ότι στα μαιευτήρια της Βιέννης πέθαιναν 8 και 9 φορές περισσότερο οι γυναίκες από ό,τι στα σπίτια τους όταν τις ξεγενούσαν οι μαμές!! Ήταν τόσο μεγάλο το θανατικό, που πολλές χρονιές το Κράτος αναγκαζόταν να... κλείσει τα κρατικά μαιευτήρια!

Δουλεύοντας σε μία τέτοια κλινική ο Ινιατς σκέφτηκε - και πάρα πολύ λογικά - ότι το Θανατικό στα κρατικά Μαιευτήρια μπορούσε να ερμηνευθεί μόνο εάν υποθέταμε ότι οφειλόταν σε κάτι που οι ί δ ι ε ς οι μαίες και οι μ α ι ε υ τ ή ρ ε ς, μετέφεραν εν αγνοια τους από τη μία γυναίκα στην άλλη και τις μόλυναν. Πράγματι, σήμερα ξέρουμε ότι είναι οι στρεπτόκοκκοι που δημιουργούν τον θανατηφόρο επιλόχειο πυρετό που καταπολεμήθηκε βέβαια με τα αντιβιοτικά, αλλά τότε θέριζε.

Με αυτή τη λογικότατη σκέψη, χωρίς να ξέρει καν την ύπαρξη των μικροβίων (που ανακαλύφθηκαν 20 με 30 χρόνια αργότερα από τον Γάλλο Λουί Παστέρ και τον βρετανό Λίστερ) σκέφτηκε να πλένει τα χέρια του και όλων των συνεργατών του. Η θνησιμότητα έπεσε 90%! Ηταν ένα θαύμα! Φυσικά ο Ιγνάτιος ζήτησε να πλένονται πλεον σχολαστικά και τα σεντόνια και τα ρούχα των ασθενών, των γιατρών και των μαιών. Ενώ λοιπόν είχε αναβαθμίσει εντυπωσιακώτατα το κρατικά Μαιευτήριο όπου εργαζόταν, υπέστη έναν ανηλεή πόλεμο από τους συναδέλφους του οι οποίοι θεώρησαν ότι ήταν <ταπεινωτικό και εξευτελιστικό> για το κύρος των μαιευτήρων να πλένουν τα χέρια τους πριν βοηθησουν τον τοκετό!

Καθώς η κατάσταση εκτραχύνθηκε, παρά τις δημοσιεύσεις και τα θαυμάσια αποτελέσματα του Ιγνάτιου, το Σινάφι που τον κυνήγαγε κατόρθωσε να του σπάσει τόσο πολύ τα νεύρα, που αυτός αναγκάστηκε να τυπώσει μία προσωπική εφημερίδα και να βγαίνει στο δρόμο να την πουλάει έχοντας τον προκλητικό τίτλο <Εμείς οι γιατροί σκοτώνουμε τις λεχώνες>. Δεν ήθελαν πολύ οι συνάδελφοί του να τον κλείσουν σε Φρενοκομείο με την εισαγγελική παραγγελία (της οποίας γίνεται κατάχρηση και σήμερα στην Ελλάδα. Διότι σχετικα λίγοι ψυχίατροι είναι τόσο ευαίσθητοι ώστε να αρνηθούν να στιγματίσουν τους προσαγόμε νους από την αστυνομία, όπως ο Ψυχιατρος Σ π ι ν ά ρ η ς του νοσοκομείου της Νίκαιας). Οπότε κλείστηκε για 15 μέρες σε κάποιο φρενοκομείο όπου εκεί, σε κάποια προσπάθεια να τον καθηλώσουν οι νοσοκόμοι, τραυματίστηκε στο χέρι του και πέθανε μετά από μολις 15 μέρες από γάγγραινα!!

Αυτός ο Ή ρ ω α ς της επιστήμης δικαιώθηκε μόνον τριάντα χρόνια αργότερα από τον Παστέρ και τον Λιστερ ο οποίος για πρώτη φορά έκανε εγχειρήσεις επιτυχέστατες με την αντισηψία που είχε υποδείξει ο Semmelweis. Τώρα ξέρανε ότι είχαν να πολεμήσουν μικρόβια. Ο Ιγνατιος θεωρούσε ότι αυτή η αόρατη θανατηφόρα ουσία που μεταφερόταν λεγόταν <πτωμαΐνη>,

Πέρσι τέτοιες μέρες η Google είχε κάνει το γνωστό της doodle με θέμα τον Semmelweis, η οποία ορθότατα τον τίμησε ως Μ ά ρ τ υ ρ α της επιστήμης.



Κάτι ανάλογο έπαθε ο Νorman Μπετούνε, Καναδός γιατρός, σοσιαλιστής, ο οποίος έβρισκε αφόρητο το να μένουν οι φτωχοί του Καναδά ή των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα - ιδιαίτερα δε σήμερα. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι: <Εμείς οι γιατροί, πουλάμε ψωμί σε τιμές Διαμαντιών!> Προσπάθησε να κάνει ένα λαϊκό ιατρείο με το οποίο μόλις και μετά βίας μπόρεσε να επιβιώσει στον Καναδά. Τελικά πήγε να βοηθήσει την Δημοκρατική Ισπανία κατά της φασιστικής Φάλαγγας και περιέγραψε την φρίκη του βομβαρδισμού της Μάλαγας από τους φασίστες. Δεν ξέρω αν κάνεις πιστεύει στην θεία πρόνοια. Αλλά το ότι σήμερα η Ισπανία πληρώνει έναν βαρύτατο φόρο αίματος στον Κορωνοϊό σίγουρα κάτι έχει να κάνει με το ότι επί 40 χρόνια βρισκόταν κάτω από την μπότα ενός φασιστικού καθεστώτος.

Ο Μπετουνε μετά την ήττα της Δημοκρατίας (για την οποία δεν έφταιγαν λίγο οι Σταλινικοί) πήγε στην Κίνα και εντάχθηκε στον απελευθερωτικό στρατό του Μάο. Δούλευε στα ορεινά χειρουργεία όπου και πέθανε, πάλι και αυτός από μόλυνση στο χέρι του από ένα κόψιμο κατά τη διάρκεια μιας εγχειρήσεως που έκανε.

Το πόσο σημαντικός είναι ο Μπετούνε φαίνεται από το ότι στην Κίνα υπάρχουν 50 ανδριάντες του!! Και ο φιλος του Μάο Τσε Τουνγκ τον αναφέρει με σεβασμό και αγαπη ακόμα και στο μικρό κόκκινο βιβλιαράκι που τόσο πολύ είχε λοιδορηθεί για τις σωφρονέστατες υποδείξεις του. Είμαστε υπερβολικοί αν ισχυριστούμε ότι σήμερα η Κίνα είναι αναμφίβολα η πρώτη παγκόσμια δύναμη (όχι στα πυρηνικά και στα όπλα αλλά σε αυτό που λέγεται S o f t P o w e r δηλαδή την γλυκιά δύναμη της πειθούς μέσα από έργα ειρηνικά. H Κίνα μέσα σε 50 χρόνια κάλυψε την απόσταση δύο αιώνων! Kαι βρίσκεται αυτή τη στιγμή αναμφίβολα μπροστά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Αμερική είναι πανικόβλητη και δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό , ούτε καν στο έδαφός της- πολύ περισσότερο να στείλει βοήθεια αλλου-- η Κίνα στέλνει άφθονη βοήθεια μασκών αναπνευστήρων και εξειδικευμένων γιατρών σε 82 (Ναι, το επαναλαμβάνουμε 82!) χώρες του κόσμου δωρεάν. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό να πείσει ότι η Κίνα ηγείται πια του κόσμου, τι θα τον πείσει;


Την άνοιξη του 2023 δύο αγεφύρωτες θεοκρατίες του Ισλάμ, η Σουνία και Σιία, συμφιλιώθηκαν με προξενητή ένα ΆΘΕΟ κράτος, την ΚΙΝΑ! Κάτι που μέχρι σήμερα θα εθεωρείτο αδιανόητο.


Πολλοί κάνουν το σφάλμα και συγχέουν το μονοκομματικό καθεστώς της Κίνας με ελλειψη δημοκρατίας. Υπάρχει δημοκρατία στην Κίνα. Μόνο που δεν είναι η δημοκρατία της Χάβρας του να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, την μπαρούφα του και την ανοησία του. Βλέπουμε σε τί διάλυση βρίσκονται οι δυτικές δημοκρατίες. Ο συγκεντρωτισμός της Κίνας απεδείχθη Σωτήριος γι' αυτήν - και ίσως για όλο τον κόσμο. Η κοινή λογική διδάσκει ότι προ των κινδύνων η ανθρωπότητα συσπειρώνεται γύρω από λίγους ανθρώπους, τους οποίους υπακούει. Στη Ρώμη, σε καταστάσεις ζωής ή θανάτου, ανέστελλαν όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες (δικαστήρια κλπ) και ανέθεταν την εξουσία σε Έναν και μόνον άνθρωπο, ιδανικά τυπου Κιγκινάτου, για ένα μόνο χρόνο. Τον οποίον αποκαλούσαν δικτάτορα=υπαγορευτή των αποφάσεων του Κράτους. Δεν γινόταν αλλιώς να σωθεί το καράβι. Η ελληνική παροιμία λέει ότι στη φουρτούνα ο καπετάνιος φαίνεται. Και ότι ό,που λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει.


13 views0 comments

Comments


bottom of page