top of page

ΕΙΔΗ ΛΟΓΙΚΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ


Ο Κύκλος του Μεμπιούς (Moebius) σα συλλογισμοί δείχνει πάρα πολλά λογικά οξύμωρα και ανακολουθίες όπως το παράδοξο του Επιμενίδη, ο οποίος όντας Κρητικός είπε "όλοι οι Κρητικοί ψεύδονται". Είναι να αποφανθούμε περί της αληθείας της συγκεκριμένης δήλωσης. Αυτή το ζούμε αφόρητα παροξυστικά κάθε μέρα στην αντιφατικότητα πολλών δηλώσεων που αγγίζει την αντινομικότητα με αποκορύφωμα το αδιέξοδο της Παράνοιας που απαντιέται ως απλή παρανοειδία στους συνομωσιολόγους κάθε είδους και εποχής. Γνώρισμα του κάθε παραληρήματος είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να ανασκευαστεί δια λογικών επιχειρημάτων και είναι προελεύσεως ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ. Ένας απολύτως άφραγκος άνθρωπος που λέει ότι είναι δισεκατομμυριούχος, είναι εύκολο να κλονιστεί στο παραλήρημά του; Όπως οι Μεγάλοι Ναπολέοντες των ψυχιατρίων που είναι ταλαίπωρα ναυάγια της ζωής;


Θα δώσουμε ένα παράδειγμα υπό μορφήν ανεκδότου:

Μπαίνει ένας στο αστυνομικό τμήμα και λέει

-Το 'σκασε ένας επικίνδυνος τρελλός!

-Περιγράψτε τον μας.

-Είναι κοντός, αδύνατος και ζυγίζει πάνω από 250 κιλά.

-Μα, πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

-Σας είπα! Είναι τρελλός!


Πραγματικό περιστατικό: νεαρός έχει πέσει από τον 5ο όροφο και σώθηκε μόνο και μόνο επειδή έπεσε σε χώμα. Ερωτώμενος γιατί απάντησε «Δεν αντέχω την έλλειψη απόλυτης ελευθερίας». Πώς είναι αυτή; «Να μπορείς να πάρεις ένα δίκανο να βγεις στο δρόμο και να σκοτώνεις όποιον θέλεις!» Μα αυτό είναι ο Νόμος της Ζούγκλας! «Ακριβώς. Ο Νόμος της Ζούγκλας είναι η απόλυτη ελευθερία που ζητάω.»



Η λωρίδα του Μεμπιούς είναι ΜΙΑ επιφάνεια οπού ψέμα (π.χ. έσω επιφάνεια) και αλήθεια (έξω επιφάνεια) μετατρέπονται ατερμόνως εις άλληλες!

43 views0 comments

Comments


bottom of page