top of page

ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Ο "ΣΙΔΗΡΟΥΣ" ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ;

Updated: May 19, 2023

Η Αλήθεια είναι ένα τόσο μεγάλο μυστικό, έλεγε ο Σωρανός, που δεν μπορεί να οδηγούν σ' αυτήν λίγοι μόνο δρόμοι. Αυτή η φράση που ειπώθηκε κατά του Αμβρόσιου του Μιλάνου, όταν αναμετριόντουσαν οι δύο θρησκείες: η πατρώα ρωμαϊκή και η καινούργια μεσανατολική, είναι γεμάτη νόημα. Πάρα πολλοί άλλοι έχουν τονίσει τον σωτηριολογικό ρόλο της Αλήθειας. Ο Σοπενάουερ παρέθετε το λατινικό νομικό ρητό "προκειμένου να λάμψει η αλήθεια ας χαθεί όλος ο κόσμος!" (Vigeat veritas et pereat mundus).


Το μήνυμα που έστειλε σήμερα στο Twitter ο Tucker Carlson της Fox news επειδή απελύθη ειδώθηκε από 57 εκατομμύρια θεατές σε μια μερα! Το πιο διαδεδομένο μήνυμα 150 δευτερολέπτων στην ιστορία. Ο Κάρλσον είπε πολύ συμπυκνωμένες μερικές αλήθειες η καρδιά των οποίων είναι ότι “η Αλήθεια αποτελεί ΤΟΝ σιδηρού Νόμο του Σύμπαντος” αφού οτιδήποτε δικό της ανθίζει:


Τhe Iron Law of the Universe is that whatever is true blossoms.

Νομίζουμε ότι μαζί με πολλές άλλες εκφράσεις για την μεγάλη έννοια της αλήθειας που έχει πει η ανθρωπότητα κατά καιρούς εδώ μπαίνει το ερώτημα ποιός την χρησιμοποίησε πρώτος αυτήν την συγκεκριμένη διατύπωση. Ξέρουμε ότι ο Βιλφρέντο Παρέτο είχε μιλήσει για τον “σιδηρού νόμο της ολιγαρχίας” εννοώντας ότι σε κάθε ομάδα οποιουδήποτε είδους το 20% θα κάνει κουμάντο και το 80% θα ακολουθεί. Εδώ όμως ο Κάρλσον μιλάει για Σιδηρού Νόμο του Σύμπαντος! Ούτε οι Αιγύπτιοι δεν το είχαν έτσι διατυπώσει που είχαν την ειδική θεά της Αλήθειας Μάατ!


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήσαν οι μόνοι που εμείς γνωρίζουμε να έχουν ειδική θεότητα για την Αλήθεια: την Μάατ. Στην αίθουσα της οποίας γίνονταν οι ενθρονίσεις των Φαραώ, αλλά και ζυγιζόντουσαν οι ψυχές των νεκρών (αν θα πάνε στην κόλαση ή στον παράδεισο). Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις της Μάατ, μερικές από τις οποίες παραθέτουμε εδώ.





12 views0 comments

Comments


bottom of page