top of page

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Ο πρόσφατος θάνατος της Ρένας Κουμιώτη στάθηκε η αφορμή για να φτιάξουμε αυτό το βίντεο για την μεγαλειώδη αντίσταση κατά της Τριπλής Κατοχής Βουλγάρων-Ιταλών, αλλά πάνω απ' όλα Γερμανών. Αρκετές γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει διαβάζοντας τον "ΜΙΚΡΟ ΉΡΩΑ" προς τον οποίον πολλά αγόρια ταυτιζόντουσαν. Στην περίοδο της Χούντας, πολλοί αντιστασιακοί είπαν στις δίκες τους ότι είχαν γίνει αντιφασίστες από το αφήγημα του Στέλιου Ανεμοδουρά, ο οποίος και παρασημοφορήθηκε πολλά αργότερα απολύτως δικαιολογημένα από τον Δήμαρχο Αθηναίων.


Ο Ανεμοδουράς είχε κάνει ο ίδιος μια πράξη αντίστασης σαν παιδί. Μας είπε πώς σε κάποιο νησί των Κυκλάδων είδε ένα Αγγλικό υποβρύχειο και αργότερα ένα Γερμανικό που το κυνηγούσε και όταν τον ρώτησαν οι Γερμανοί "προς τα πού πήγε;" τους έδειξε την αντίθετη εντελώς κατεύθυνση!


Τον είχαμε ρωτήσει πώς εμπνεύστηκε τον ήρωα Γιώργο Θαλάσση. Αν είχε επηρεαστεί από τον Δεκαπενταετή Πλοίαρχο του Ιουλίου Βερν. "Πιθανόν", είπε μέσω κρυπτομνησίας. Όσο για τον Σπίθα, το αιώνια πεινασμένο παιδί, είπε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει και ένας αστείος χαρακτήρας όπως είναι ο Λεπορέλλο υπηρέτης του Δον Ζουάν (Ντον Τζιοβάννι), ο Σάντσο Πάντσα ακόλουθος του Δον Κιχώτη κλπ. Όσο για την Κατερίνα είναι φυσικό να έπρεπε να τιμηθούν τόσες και τόσες ηρωίδες της αντίστασης. Φυσικά όλοι ξέρουν τον μικρό Πόταγα που εκτελέστηκε 14 ετών. Όπως και την Ηρώ Κωνσταντοπούλου που εκτελέστηκε 17 ετών.



27 views0 comments

Comments


bottom of page