top of page

Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ 1875

Updated: Oct 4, 2023

Το 1860 έπεσε #φυλλοξήρα στα #αμπέλια της Γαλλίας και της Ιταλίας, στα δικά μας τίποτα. Και η ελληνική σταφίδα, σημαντική βιομηχανική πρώτη ύλη της εποχής, κατέκτησε την Ευρώπη αναπτύσσοντας τις υποδομές της Πελοποννήσου κυρίως.

Όμως την ίδια εποχή, από το 1869, έσκασε το μέγα χρηματιστηριακό σκάνδαλο των Λαυρεωτικών (στο τότε χρηματιστήριο στο καφενείο "η Ωραία Ελλάς" στην οδό Κοραή).

Γεώργιος Α'

Ο Ανδρέας #Συγγρός, με τα παπαγαλάκια της εποχής και με τις πλάτες του παλατιού, διότι ο Δανός πρώην πρίγκηπας #Γλύξμπουργκ που ΄χε γίνει Γεώργιος ο Α' ήταν μέσα στο κόλπο, και κάποιων πολιτικών, φούσκωσε τις μετοχές της εταιρείας του στο Λαύριο με φήμες για την ποσότητα του αργύρου που δήθεν υπήρχε στις αρχαίες σκουριές, στα κατάλοιπα της εξόρυξης άργυρου της εποχής του Περικλή.



Ανδρέας Συγγρός

Έτρεξαν να επενδύσουν οι νεοφραγκάτοι παραγωγοί και έμποροι σταφίδας, παρασύροντας σε "επενδυτική φρενίτιδα" όλη την ανεμική #οικονομία της εποχής. Και το '75, παίχτηκε το κόλπο που το 1999 έπαιξαν οι Σημίτης/Παπαντωνίου/Καρατζάς, οδηγώντας χιλιάδες επενδύτες σε οικονομική κατάρρευση που συνέπεσε και με την αποκατάσταση της υγείας των αμπελιών των ανταγωνιστών.


Θύματα αυτής της απάτης ήταν, κυρίως, οι πάρα πολλές υπηρέτριες, που τότε κάθε Αθηναϊκό σπίτι είχε μία, που εμπιστεύτηκαν το μικρό τους κομπόδεμα που μάζευαν για να παντρευτούν και όταν αυτό εξανεμίστηκε, αυτοκτόνησαν. Έγιναν μαζικές αυτοκτονίες..


Το 1890, ξεκίνησε και το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς ΗΠΑ από αυτές τις περιοχές. Κάναμε μετά και μια Ολυμπιάδα, έναν άτυχη πόλεμο με την Τουρκιά και μια πτώχευση, ήρθε και το τότε ΔΝΤ και έδεσε. Και οι μετανάστες προς την Εσπερία, σε κύματα μέχρι και το '16. Τότε μάλιστα οι βασιλικοί τους ονόμασαν και λαθραίους, για να μείνει ο όρος για άλλες χρήσεις σανοταϊσματος μέχρι τις ημέρες μας...


Ο Συγγρός έγινε μετά βουλευτής, τραπεζίτης και ευεργέτης μέγας, ορίζοντας το πρότυπο του Κοσκωτά και των επόμενων λαμόγιων που έκαναν ακριβώς τα ίδια στις μέρες μας.


Αν τα δείτε αυτά να διδάσκονται σε κανένα σχολικό βιβλίο ιστορίας, έστω και σαν κεράμους ατάκτως ερριμμένες, θα έχει γκρεμιστεί κανένας φούρνος!


[Κείμενο του ΣΙΝΩΠΕΑ]



9 views0 comments

Yorumlar


bottom of page