top of page

Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ


Η συμφιλίωση των δύο φύλων δεν θεωρείται καθόλου αυτόματη, δεδομένη και εξασφαλισμένη. Πάρα πολλές τραγωδίες μας μιλάνε γι’ αυτήν την (απρόσμενη, θα ‘λεγε κανείς) ασυμβατότητα και ασυνεννοησία των δύο φύλων.


Είναι ένα θέμα που εχει καταταλαιπωρήσει όλους τους λαούς και κοινωνίες της ιστορίας. Το 1985 βρέθηκε στην Αθήνα (ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) ο Αμερικάνος Εθνοφυτολόγος Ruck. Επειδή κάποια ντόπια ψώνια μανιακά με τα «Ψυχοδηλωτικά» είχαν εκδώσει ένα βιβλίο και με τ’ ονομα του «Ο Δρόμος προς την Ελευσίνα» (όπου ο Ρακ φερόταν να συμμερίζεται τον ισχυρισμό ότι «ο κίνδυνος της Πυρηνικής Καταστροφής δεν θα εξαλειφθεί μέχρι να πιούμε όλοι τον Ψευδαισθησιογόνο Κυκεώνα, το ποτό των Ελευσινείων Μυστηρίων»!), τον ρώτησα ποιά ήταν η σκοπιμότητα αυτών, κατά τη γνώμη του.


Απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό, μιλώντας και για πολλά άλλα Μυστήρια, σα να ήταν αυτονόητο: «Η ΣΥΝ-ΦΙΛΙΩΣΙΣ ΤΩΝ 2 ΦΥΛΩΝ»!


Τί περιείχε το καλάθι της θεάς Δήμητρας προ των Ελευσινίων Μυστηρίων;


Το καλάθι πρέπει να είναι ο λίκνος. Υπάρχουν αναφορές για τον λίκνο ότι ήταν γεμάτος με καρπούς και στη μέση του υπήρχε σκεπασμένος ένας φαλλός τον οποίον αποκάλυπτε μια ιέρεια πιθανόν ως σύμβολο του αναγεννημένου μυούμενου. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για την Κίστη, όπου υποτίθεται ότι επίσης τα απόκρυφα που φύλαγαν ήταν καρποί και ένας φαλλός* ή και ακόμα φίδια. Όλα αυτά έδωσαν σε κάθε εποχή την αφορμή σε διάφορούς ηθικολόγους να κατηγορήσουν τους συμμετέχοντες στα μυστήρια για σεξουαλικές παρεκκλίσεις και τις ίδιες τις μυήσεις ως παραστάσεις με ανόητους και παιδαριώδεις συμβολισμούς.


*Διότι μόνο έτσι μπορούσε να παρασταθεί η ένωση των δύο φύλων, του φαλλού νοουμένου ως περιβαλλόμενου από τον γυναικείο κόλπο που δεν υπήρχε τρόπος να απεικονισθεί.


Commenti


bottom of page