top of page

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Η Δαρβίνεια επιλογή επιβίωσης του πιο προσαρμοσμένου στο περιβάλλον (survival of the fittest) έκανε ώστε να επιβιώνουν στις περιοχές με ελονοσία (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ.) άνθρωποι που είχαν ανώμαλου σχήματος ερυθρά αιμοσφαίρια. Γι' αυτό και το 8% των Ελλήνων και Ελληνίδων φέρει το λεγόμενο "στίγμα", δηλαδή το ένα γονίδιο. Αυτό δεν προκαλεί προβλήματα. Αν όμως ζευγαρώσει με άτομο που επίσης φέρει το στίγμα, κινδυνεύουν κατά 25% να φέρουν στον κόσμο παιδί πλήρως άρρωστο. Που θα χρειάζεται ισοβίως μεταγγίσεις αίματος με κίνδυνο αιμοσιδήρωσης για την οποία πρέπει να παίρνει βαριά φάρμακα.


Το ΑΙΣΧΟΣ της Μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα είναι ότι με την απλούστατη εξέταση της Ηλεκτροφόρησης Αιμοσφαιρίνης σε μελλονύμφους, θα μπορούσαμε να την έχουμε ανέτως εξαλείψει! Ρώτησα κάποτε τον φίλο μου (του 'γραψα και μια νεκρολογία στην Καθημερινή για τον λυσσαλέο αγώνα του κατά του καπνού) Σπύρο Δοξιάδη γιατί η Μεταπολίτευση, κατά την οποία ήταν Υπουργός Υγείας, κατήργησε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αυτή (επί Χούντας) εξέταση και την έκανε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.


"Η Δημοκρατία βασίζεται στην Πληροφόρηση, όχι στον Εξαναγκασμό" μου απάντησε γελώντας.


Κρατήθηκα με το ζόρι και δεν του είπα "Να ποιοί θεριεύουν την επιθυμία της Απολυταρχίας!"


Διότι ο μέσος άνθρωπος θέλει να ζει ανθρωπινά και τις Μορφές του πολιτεύματος τις θεωρεί αποκλειστικότητα των Αργόσχολων!

コメント


bottom of page