top of page

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΝ-ΠΤΩΜΑΤΑ


[Το παρατσούκλι της Αγγλίας είναι "John Bull" (ο Γιάννης ο Νταής), όπως ο Μπάρμπα Σαμ είναι των Η.Π.Α.. Απεικονίζεται ως ένας κοιλαράς που έχει κατακόκκινα μάγουλα από το πολύ κρέας που τρώει και μπίρα που πίνει. Έχει επικρατήσει παγκοσμίως διότι χτυπάει πάντα πρώτος και δυνατά.]


Το πρωτοφανές μπάχαλο που έγινε στο Λονδίνο μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Βρετανού  Ρισι Σούνακ μας δίνει την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι είναι ο όρος σύμπτωμα στην ψυχιατρική. Ένα νευρωτικό σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού τόσο της επιθυμίας όσο και της απαγόρευσης. Π.χ  ένας σύζυγος που θέλει να απιστήσει στη γυναίκα του μπορεί να πέσει στο κρεβάτι με την κυρία που έχει γοητεύσει αλλά να φανεί ανίκανος, διότι τον εμποδίζει η ηθική του Συνείδηση, ότι κάνει κάτι το Απαράδεκτο. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η ανικανότητα του είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ της επιθυμίας και της απαγόρευσης. 


Το ίδιο και ο Βρετανός μπορούσε θαυμάσια να αποφύγει όλο αυτό το τζέρτζελο με το να πληροφορήσει νωρίτερα τον Έλληνα για ότι ήθελε αλλά τον άφησε να πάει εκεί που είναι η επιθυμία θα λέγαμε να συναφθούν νέες συμφωνίες και ταυτόχρονα απαγόρευσε στον εαυτό του να κάνει κάποιου είδους υποχώρηση και πέρασε στην επίθεση γελοιοποιώντας τον εαυτό του. Φυσικά θα λέγαμε ότι είναι ένα συν-πτωμα σε κοινωνικό επίπεδο.





コメント


bottom of page