top of page

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΞΕΜΟΝΑΧΙΑΣΜΑ


Οι άνθρωποι εκφράζουν την ανάγκη τους για άλλους ανθρώπους με πάρα πολλούς τρόπους. Μία από τις τρομερές τιμωρίες που επιβάλλουν σε ένα παραπτωματία οι υπόλοιποι σύντροφοι του (Σε θρησκευτικές αιρέσεις ή σε σκληρά πολιτικά κόμματα η σε αποστολές, στην Ανταρκτική, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές κλπ) ηταν να μην του μιλάνε. Η έντονη κατάθλιψη που ανέπτυσσε ονομαζόταν από τους αγγλοσάξονες Long Eye.


Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ξεμοναχιασμένοι διότι ΟΙ αόρατοι ρυθμιστές της τύχης τους έχουν πετύχει να κόψουν τα νήματα της οριζόντιας επικοινωνίας. (Να μην ξέρεις ποιος κατοικεί στο διπλανό σου διαμέρισμα!). Ωστε να κυριαρχήσουν, μόνα, τα νήματα της κάθετης σύνδεσης και μονόδρομου ελέγχου να κατεβάζεις πληροφορίες από το διαδίκτυο σε χιλιάδες ποσότητες το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, γι’ αυτό και οι εταιρείες ένα πράγμα μισούν: τους ερασιτέχνες. Κάθε είδους, όπως αφηγητές, κιθαρίστες, ηθοποιούς, φωτογράφους, δημοσιογράφους και τα λοιπά που υποκαθιστούν ή διαταράσσουν αυτήν τη μονοκρατορία της κάθετης καθόδου των πληροφοριών. Παντού τονίζεται σαρωτικά ότι αξίζουν μόνο οι επαγγελματίες. Όχι να τραγουδάς εσύ και οι φίλοι σου, αλλά να πληρώνεις πανάκριβα εισιτήρια για τον τάδε Λαρυγγιστή! Μην ανεβάσετε ούτε κουκλοθέατρο για τα παιδιά σας! Πηγαίνετέ τα στο τάδε θέατρο Κυριακή πρωί. Μη βλέπετε στην TV ταινίες που έχετε γυρίσει εσείς και οι φίλοι σας.


Δέστε μόνον υπερπαραγωγές στο τάδε κανάλι ή στο δείνα που είναι ιδεώδης αν είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ώστε ποτέ να μη διανοηθείτε να τις υποκαταστήσετε ή να τις εκτοπίσετε από τους δέκτες σας για να δείτε την ερασιτεχνική σύνθεση του απέναντί σας γείτονα. Μην αφήνετε τον πατέρα σας να σας διηγηθεί τη ζωή του. Διαβάστε τον τάδε συγγραφέα του οποίου μάλιστα τώρα ο γιος μάθαμε ότι είναι μπλεγμένος με τα ναρκωτικά και έχει κάποια σχέση με κάποιο έγκλημα. Τα βάσανα της μάνας σας σαν υπηρέτρια δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον μπροστά στην ιστορία της Άννας Φρανκ. Γνωρίζω γυναίκα με απίστευτα ενδιαφέρουσα ζωή που καθόταν και έβλεπε το Θράσος και Μαλαγανία, ενώ είχε γράψει ένα σπουδαίο δίκαια οργισμένο βιβλίο για ένα έγκλημα τιμής που την είχε συγκλονίσει. Ένας νεαρός φλέρταρε μία κοπελιά δηλώνοντας κατηγορηματικά στους δικούς της ότι θα την παντρευτεί. Παρά ταύτα ένας αδελφός της τον παραφύλαξε και τον σκότωσε. Μέχρις εδώ όλα συνηθισμένα, η γνωστή καφρίλα. Το θέμα είναι ότι στην Αθήνα του 1950 αυτός ο φονιάς αθωώθηκε! Διότι προστάτευσε την ιερή τιμή της αδελφής του! Το βιβλίο της ασθενούς μου, που ήταν άπειρα ενδιαφέρον, δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αλλά τα σκουπίδια των διαφόρων σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση τα παρακολουθούσε όλα χωρίς να χάνει ούτε ένα επεισόδιο! Είτε ήσαν βραζιλιάνικα, είτε τούρκικα, είτε ελληνικά…


Σε μια τεράστια έρευνα του Harvard, που διήρκησε 70 χρόνια, παρακολουθήθηκε η ζωή 1000(?) ανθρώπων για πολλούς παράγοντες μακροζωίας και βρέθηκε ότι σημαντικότερος από τη διατροφή ή άλλες συνήθειες ήταν η κοινωνικότητα και η συναναστροφή με φίλους!

98 views0 comments

Comments


bottom of page