top of page

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ


Στην 'Ανδρο η γέννηση κάθε κοριτσιού απαιτούσε το φύτεμα ενός κυπαρισσιού το οποίο θα γινόταν κατάρτι για το πλοίο του γαμπρού, όταν παντρευόταν το κορίτσι!


Στην αρχαιότητα εύλογα έμπαινε στα νεκροταφεία, θεωρώντας ότι είναι ένα σκαλοπάτι προς τον ουρανό για τις ψυχές. Οι κηδείες γινόντουσαν πάντα τη νύχτα για να μην μολύνει ο νεκρός τον ήλιο. Και φυσικά ακολουθούσε κρασοκατάνυξη μες στην άνεση της σιγαλιάς, χωρίς την βιασύνη που χαρακτηρίζει τις σημερινές κηδείες-ξεπέτες.


"Από τις καλλίτερες αντιπυρικές ζώνες είναι το ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Δεν καίγεται [όπως το πεύκο]. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό. Έφτιαχναν ζώνες με κυπαρίσσια, και δεν περνούσαν οι φλόγες. Κάθε πόλη είχε περίμετρο περίβολο από κυπαρρισια, πυκνό και σε τριπλή ή τετραπλή σειρά.


Τα πεύκα τα χρησιμοποιούσαν σε τέτοιο εύρος οι Ρωμαίοι, αυτοί οι πρόστυχοι τύραννοι της αρχαιότητας, διότι αφενός τα φυτευαν παντού για ξυλεία και ως καύσιμη ύλη, αφετέρου έκαιγαν τα δάση ως στρατιωτική τακτική για έλεγχο των υποδουλων (βλέπε Lucretius) και έμενε μόνο πευκοδασος, αφού έκοβαν τα κυπαρρισια και τον δρυ και άλλα δένδρα, και έβαζαν το εύφλεκτο πεύκο πυκνά έξω από κάθε πόλη, ώστε αν γίνονταν εξέγερση, να έκαιγαν όλο το χωριό ή την εξεγερθείσα πόλη.


Οι Ρωμαίοι ευθύνονται για το εύρος που έχει το πευκοδασος στην Ελλάδα και αλλού, διότι είχε διπλή χρήση: γρήγορη ξυλεία και εύφλεκτη βόμβα των ντόπιων ενάντια σε εξέγερση. Στον Θεόφραστο βρίσκουμε και πηγή για την χρήση του ελατου από τους Έλληνες αντί για το πεύκο για την δημιουργία πλοίων, αλλά τα δάση ήταν μεικτά.

[σημ. Οι Έλληνες, για να αντισταθούν στους Ρωμαίους που έβαζαν φωτιά στο δάσος γύρω από τις πόλεις όταν ήθελαν να καταστείλουν εξεγέρσεις, φύτευαν στα νεκροταφεία έξω από την πόλη διάδρομο από πυκνά κυπαρίσσια. Έτσι, σε περίπτωση φωτιάς, υπήρχε δίοδος εξόδου και διαφυγής. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και οι χριστιανοί στα κοιμητήρια, δίχως όμως να γνωρίζουν γιατί το κάνουν.]


Έχει ήδη βρεθεί ότι το κοινό μεσογειακό κυπαρίσσι βοηθά να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη. [σημ. Το κυπαρίσσι θεωρείται η φυτική καμήλα, μιας και συγκρατεί περισσότερο νερό από πολλά δένδρα και έχει μεγάλη αντίσταση σε ανάφλεξη]. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν καίγεται, αλλά ότι έχει αντισταση στην ανάφλεξη.''













25 views1 comment

1 comentario


Maria Lagogianni
Maria Lagogianni
15 nov 2023

Καλημερα απο το σπιτι με τα τεσσερα κυπαρισσια που τωρα πια μου φαινονται λιγα!(Θα τα κανω τετραπλη σειρα)

Me gusta
bottom of page