top of page

ΜΙΑ ΤΑΠΕΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Updated: Jul 12

(A modest Swiftian* Proposal)





Η Κοινή λογική λέει πως είναι - σε μεγάλο βαθμό - επίπλαστο το δίλημμα ανάμεσα στην Εθνικοποιημένη Ιατρική και την Ιδιωτική. Διότι η κάθε μια έχει τα μειονεκτήματα της που όλοι γνωρίζουμε και δεν υπάρχει λόγος να χρονοτριβούμε επαναλαμβάνοντάς τα.


Ποιά είναι η Λύση;


Το κάθε Νοσοκομείο ή Κλινική να ανήκει στους εργαζομένους του, από την καθαρίστρια έως τον Διευθυντή. Διότι ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ο καθένας θα μπορεί να μην ανέχεται την παραμικρή αμέλεια του οποιουδήποτε - που θα είναι "ασυγχώρητη". Υπό την έννοια ενός Point System (Σύστημα Μοριοδότησης) που θα καταγράφει κάθε "παράβαση".


Για παράδειγμα ένας θάνατος ασθενούς που θα αποδειχθεί ότι οφειλόταν σ' ΈΝΑ λάθος κάποιου, θα του μειώνει τον μισθό ΕΠΏΔΥΝΑ. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς αλλοιώς θα λειτουργεί άψογα οποιοδήποτε σύστημα. Εννοείται πως όλα θα αναρτώνται σε μια σελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ώστε να ξέρει κάποιος τα πάντα πριν γίνει αναπόφευκτα "πράγμα" στα χέρια των θεραπευτών.


Η Χρηματοδότηση πρέπει να περιλαμβάνει ΚΑΙ τους προληπτικούς ελέγχους. Τότε οι θεραπευτές θα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ πραγματικά διότι αλλοιώς θα πληρώνουν ΑΥΤΟΙ το μάρμαρο έτσι και εξελιχθεί η ασθένεια!


Ενώ τώρα όσο ευσυνείδητοι και να 'ναι οι Θεράποντες, δεν μπορούν να "αστυνομεύουν" τον κόσμο.


Αν όμως τις θεραπείες Καρκίνου τις πλήρωναν ΚΑΙ οι θεράποντες, θα αρπάζανε τα τσιγάρα στο δρόμο από τα στόματα των Καπνιστών! Οι Ορθοπεδικοί θα επέβαλλαν πρόστιμα στους οδηγούς που δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας ή που οδηγούν με το κινητό τηλέφωνο στο χέρι κλπ., κλπ.


Στην αρχαία Κίνα ο ασφαλισμένος στον τοπικό γιατρό τον πλήρωνε τακτικά ένα μικροποσό. Αλλά όταν αρρώσταινε ΈΠΑΥΕ να τον πληρώνει! Και όλο το κόστος της αγωγής το επωμιζόταν ο Γιατρός! Γι' αυτό ακριβώς οι γιατροί λειτουργούσαν κυρίως ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ και λιγότερο ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ!!


Ο κλάδος Υγείας δεν πρέπει να συνδέεται σώνει και καλά με το συνταξιοδοτικό. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Την Υγεία πρέπει να χρηματοδοτεί ο καθένας κυρίως μόνος του - αντί να του παρακρατούνται για να γίνουν Παγωμένες Πιστώσεις σε βιομηχάνους - ώστε να τιμωρείται με περισσότερα ασφάλιστρα όταν καπνίζει, είναι υπέρβαρος, τρώει γλυκά ενώ έχει διαβήτη, κλπ. Διότι είναι ΤΡΕΛΛΟ να χρεώνουν πανάκριβες θεραπείες στην Κοινωνία ζαμαμφουτίστες (ωχαδερφιστές) που προκαλούν ΟΙ ΙΔΙΟΙ την αρρώστεια τους!


Οι καπνιστές π.χ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ "Εθελουσίως"!


Την Καρδιοχειρουργική σ' έναν κοιλαρά 150 κιλών θα την πληρώσει μόνον η Κοινωνία;


Τα πανάκριβα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα θα τα πληρώσει γιατί αυτός καταβρόχθιζε ντονέρ και πάστες με τη σέσουλα;


Τότε θα βλέπαμε τι ευγενής άμιλλα θα αναπτυσσόταν μεταξύ των Νοσοκομείων!!


*Ο Ιωνάθαν Σουίφτ (Jonathan Swift, 1667 - 1745) πρότεινε η χρόνια πείνα των Ιρλανδών να αντιμετωπιστεί με το να καταναλώνουν τα χιλιάδες κιλά κρέατος των παιδιών (που εδημιουργούντο από δεκάδες χιλιάδες κιλά πατάτες που τρώνε χιλιάδες παιδιά μέχρι να γίνουν δώδεκα ετών), οι λιμοκτονούντες γονείς τους. Αυτό το ονόμασε "μια ταπεινή πρόταση" (a modest proposal).



Comments


bottom of page