top of page

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 'ΧΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ "ΤΑΡΙΦΑ";

Ο Όρκος των Γιατρών προς τον Ασκληπιό είναι πολύ παλαιότερος του Ιπποκράτους. Οπότε και τυποποιήθηκε γι' αυτό και λέγεται "Ιπποκρατικός". Εκεί δεν αναφέρεται τίποτα για αμοιβή, θεωρώντας (υποθέτω) ότι ο θεραπευθείς (και μόνον) μπορεί να δώσει ό,τι θέλει, από κάτι ασήμαντο έως μια σατραπεία.


Ο Γαληνός θεράπευσε τον αυτοκράτορα που είχε κοιλίακά άλγη που κανείς άλλος δεν μπορούσε να τα θεραπεύσει και από ευγνωμοσύνη απάλλαξε όλους τους (Έλληνες συνήθως) γιατρούς της Ρώμης από φορολογία για ένα χρονικό διάστημα. Ο Φρόυντ περιγράφει ότι θεράπευσε ένα κοριτσάκι από νευρολογική πάθηση και ο πατέρας της ήρθε και του άφησε έναν φάκελο. Υπέθεσε ότι θα έχει μέσα πέντε ή δέκα φορές περισσότερο την κανονική του επίσκεψη. Περιείχε όλα τα χρήματα που χρειαζόντουσαν για τις τρίμηνες διακοπές της 8μελούς οικογένειας του Φρόυντ! Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν πολύ σπάνια!


Ο Παυσανίας (που ήταν πρωτίστως ΓΙΑΤΡΟΣ και δευτερευόντως Περιηγητής) λέει ότι ένα παιδάκι, τυφλό ή κουφό, δεν θυμάμαι, ζήτησε από τον Ασκληπιό να τον κάνει καλά. Ο θεός ρώτησε τι θα του 'δινε σε αντάλλαγμα. "20 Κότσια" απάντησε το παιδάκι.

Ο θεός γέλασε και το έκανε καλά!


Στην Αμερική είναι γνωστό ότι ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 35% δεν έχουν καμία απολύτως ασφάλεια. Ενός ανθρώπου του κόπηκε το χέρι. Ο γιατρός επί δύο ώρες του έραβε υπομονετικά κόκαλο με κόκαλο, αρτηρία με αρτηρία και νεύρο με νεύρο. Όταν όμως έμαθε ότι ο άρρωστός του δεν είχε χρήματα, αλλά ούτε και ιδιωτική ασφάλεια, τράβηξε το ραμμένο χέρι και το ξεκόλλησε(!)

Comments


bottom of page