top of page

Ο ΆΓΡΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΌΤΤΟ ΝΤΙΞ


Ο Πινάκας του Όττο Ντιξ (1926) έχει τίτλο δανεισμένο από το ανάλογο αριστούργημα του Ίψεν: "Οι στυλοβάτες της Κοινωνίας".


Παρά το ότι δεν έχει μπροστά του την αθλιότητα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο Ίψεν περιγράφει έναν Νορβηγό Εφοπλιστή που θα αφήσει ένα υπερωκεάνειό του να σαλπάρει για την Αμερική ΧΩΡΙΣ να έχει ενισχυθεί όπως πρέπει η καρίνα του, προκείμενου να πνιγούν κάποια πρόσωπα μισητά σ' αυτόν. Τελικά ανανήφει και όλα τελειώνουν αισίως.


Αντίθετα, όπως όλοι οδυνηρά γνωρίζουμε, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έπεσε κάτω από τα συνδυασμένα πλήγματα τόσο των έξω όσο και των ΜΕΣΑ (από τα πλήγματα του Κινήματος των Εθνικιστών και ρεβανσιστών με επι κεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ). Φταίγαν και οι νικητές του Α' Π.Π. διότι ζήτησαν τόσο μεγάλες αποζημιώσεις που από το '23 έως το 1933, η Γερμανία έζησε έναν εφιαλτικό Υπερπληθωρισμό που τον φοβάται ακόμα και σήμερα 90 χρόνια αργότερα!



Ο Όττο Ντιξ ζωγράφισε πολλούς από τους πίνακές του, παίρνοντας σαν αμοιβή μόνο ψωμί από μία φουρνάρισσα (ονόματι Johanna Ey), την οποία έκανε διάσημη.











17 views0 comments

Comments


bottom of page