top of page

Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Ο Μεγαλειώδης πίνακας του Ντιέγκο Ριβέρα έχει τίτλο "Ο Άνθρωπος δαμάζει τα στοιχεία της Φύσης", τους Σεισμούς, τα Ηφαίστεια, τις Πλημμύρες, τους Καταποντισμούς, τα Τσουνάμια, τους Παγετώνες ή τους Καύσωνες, και μετά τις αρρώστειες, τη φθορά - ιδεατά ακόμη και τον θάνατο.


Οι Οικολόγοι συγχέουν τη Ζωή με τη Φύση, - το Σώμα με το Πτώμα. Εννουούν συχνά ως Φύση μία ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει βουνά, ποτάμια, δέντρα, ψάρια, πτηνά και λοιπά. Ενώ πρέπει να γίνει μία σαφής διάκριση μεταξύ ανόργανων αντικειμένων (βράχων, λάβας υφαιστίων, αέρος, ύδατος, μετεωριτών κλπ.) και φορέων ζωής όπως είναι όλα τα έμβια όντα, κυρίως δε τα ανώτερα ζώα και κυρίως ο άνθρωπος. Αναμφίβολα έχουμε το δικαίωμα να εκμεταλλευόμαστε οτιδήποτε είναι κάτω από εμάς, φτάνει να μην είναι άλλοι άνθρωποι. Είναι γελοίες οι θεωρίες ότι δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε εκτροφεία ψαριών ή πουλερικών ή προβάτων ή τρωκτικών για γούνες. Τα πάντα πρέπει να εξυπηρετούν τον άνθρωπο.

Η Ζωή είναι προστατευτέα πάσει θυσία,

η Φύση ειναι ελεγκτέα παντί σθένει.


Η Φύση (η ανόργανη) μας απελπίζει, ενώ η Ζωή (η οργανική) μας παρηγορεί.

Οι Βόρειοι λαοί εξελίχθηκαν γρηγορότερα διότι έπρεπε να σχειδιάζουν χρόνια μπροστά την επιβίωσή τους με βάση τα καπρίτσια της φύσης.

15 views0 comments

Comments


bottom of page