top of page

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΉΡΩΑΣ


Ο Ινδός πρίγκηπα Ντακκάρ κύρηξε πόλεμο στον πόλεμο και με το “πυρηνοκίνητο” υποβρύχιό του, το Ναυτίλο, βύθιζε ΜΟΝΟΝ πολεμικά πλοία. Οποιουδήποτε έθνους. Αφορμή ήταν η σφαγή της οικογένειάς του και πολλών άλλων Ινδών το 1857 στην εξέγερση των Ινδών στρατιωτών τους στην Ινδία κατά των Άγγλων. Τον γνωρίζουμε ως πλοίαρχο Νέμο του Ιουλίου Βερν, που σημαίνει στα λατινικά τον “Κανένα” (Ούτις). Το όνομα που ο Οδυσσέας έδωσε στον Πολύφημο. (Ο Αριστοτέλης Νικολαΐδης απεκάλεσε λογοπαικτικά τον Οδυσσέα Ελύτη “Λυσσέα Ούτι”.)


“Οδυσσέας” σημαίνει “αυτός που προκαλεί πόνους, οδύνες”. Παράγεται από το ρήμα “οδύσσομαι”. Ο Οδυσσέας είναι γνωστό ότι με την πανουργία του νικούσε όλους τους εχθρούς, προκαλώντας τους φυσικά μεγάλες καταστροφές και κυρίως στους Τρώες με τον Δούρειο Ίππο, το μεγαλύτερό του τέχνασμα. Ο πλοίαρχος Νέμο επινοεί τον Ναυτίλο, ένα, θα λέγαμε σήμερα, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Βέβαια την εποχή εκείνη που το έγραψε λέει ότι κινείται με ηλεκτρισμό, αλλά όχι τυχαία το αμερικανικό ναυτικό το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιό του το ονόμασε “Ναυτίλο” και προς τιμήν του Ιουλίου Βερν πέρασε κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου.


Ο Οδυσσέας δεν είναι μόνο ένας πανέξυπνος στρατηγός, είναι και ένας τέλειος πατέρας, ένας τέλειος παππούς, ένας τέλειος γιος, ένας τέλειος πολίτης, ένας τέλειος ηγεμόνας, ένας τέλειος σύντροφος. Γι’ αυτό το λόγο ο James Joyce τον διάλεξε σαν ήρωα του ομώνυμου αριστουργήματός του. Γι’ αυτό και ο Νέμο εξεγείρεται, όχι μόνο σαν ένας κοσμοπολίτης που δεν αναγνωρίζει τα σύνορα των Εθνών, που δεν σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν. Η ανθρωπότητα είναι μία και ενιαία και εξεγείρεται και ως πατέρας και ως ο ιδανικός άνθρωπος-πολίτης του κόσμου. Όπως ήταν ο Διογένης ο Κυνικός, ο οποίος αρνήθηκε εκουσίως να μυηθεί στα Ελευσίνια μυστήρια διότι λέει “αφού αυτό το προνόμιο το έχουν μόνο οι Αθηναίοι πολίτες, εγώ αρνούμαι να μυηθώ γιατί θέλω να ‘μαι πολίτης όλου του κόσμου”.



Γι’ αυτό και ο Νέμο στο σαλόνι του Ναυτίλου έχει πορτραίτα των μεγάλων απελευθερωτών της ανθρωπότητας όπως του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζων Μπράουν ως μάρτυρα της Μαύρης φυλής (πράγμα όμως που δημιουργεί σύγχυση διότι σήμερα δεν είναι πασίγνωστο εκτός των ΗΠΑ ότι ο Μπράουν ήταν λευκός!), τον Μάρκο Μπότσαρη (τον οποίον χαρακτηρίζει ως “Λεωνίδα της νεότερης Ελλάδας”) και άλλους. Είναι ένας Καρλαϋλικός Ηρωολάτρης που όμως απεχθάνεται κάθε αδικούντα, εν προκειμένω την Αυτοκρατορία του John Bull (Γιάννη Νταή, δηλαδή την Αγγλία). Γι’ αυτό στην καταπληκτική εκδοχή του Disney, ο Νέμο οδηγεί τους φιλοξενούμενούς του σ’ ένα φανταστικό νησί του Ειρηνικού, το Ροροπάντι (που δεν υπάρχει στους χάρτες, ούτε στο βιβλίο του Βερν), όπου τους δείχνει με τα κυάλι του φουκαράδες να κατεβάζουν τσουβάλια με φωσφάτα (πρώτη ύλη για τις βόμβες) σε κατωφέρεια, γλιστρώντας και μαστιγούμενοι από βρετανούς στρατιώτες (διότι φοράνε κατακόκκινα σακάκια). Η απόλυτη αντίθεση προς τον Ινδό Ρίσι Σουνάκ, φιλοπόλεμο, σημερινό (2023) Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου!









Comments


bottom of page