top of page

Ο ΣΑΙΚΣΠΗΡ ΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ


Η γνωστότερη ως Σίσσυ, για την οποία μας άφησε ένα θαυμάσιο βιβλίο ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, αγαπούσε ιδιαίτερα μία σκηνή από τον λατρευτό της Σαίκσπηρ και την έβαλε σε όλα τα ανάκτορα στην κρεβατοκάμαρά της.



Την εικόνα της Τιτάνιας, της βασίλισσας των ξωτικών στο "Όνειρο του Κλήδονα" (A Midsummer night's dream) να λέει στην Αθήνα στον γαϊδουροκέφαλο Στημόνη "σε αγαπώ επειδή είσαι ωραίος" και ο άλλος να τρίβει το γαϊδούροκέφαλο του απορώντας. Γιατί, σίγουρα αναφερόταν στην Ιδιότυπη τυφλότητα του έρωτα για να εξηγήσει πώς ο γιός της ο Ροδόλφος και διάδοχος στο θρόνο τίναξε στον αέρα τη βεβαιότητα να γίνει αυτοκράτορας της τεράστιας Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας των Αψβούργων, για την Μαρία Βετσέρα όσο αγγελικής ομορφιάς και αν ήταν.



Φαίνεται ότι ο γιος της είχε ένα είδος Οίδιπόδειας, δηλαδή αρκετα νευρωτικής αντιπαράθεσης με τον πατέρα του που ίσως να είχε τις ρίζες της στην πρώτη βρεφική του ηλικία. Διότι δεν μεγάλωσε στα χέρια της μητέρας του της Σίσσυς αλλά στα χέρια της Γιαγιάς του, της μητέρας του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, μιας εξαιρετικά δεσποτικής γυναίκας.


Αντί να βάλουμε μια από τις πάμπολλες εικονογραφήσεις της ερωτευμένης Τιτάνιας που έχουν γίνει, επιλέξαμε την χαριτωμένη φωτογραφία της έγκριτης δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη.





9 views0 comments

Comentarios


bottom of page