top of page

ΠΡΩΙΜΗ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.



Οι πρώτοι Ευρωπαίοι κατέφυγαν στην Αμερική για να ξεφύγουν από τις θρησκευτικές παλαβομάρες των καθολικών και τις διώξεις που ζούσαν στην Ευρώπη. Αλλά κι εκεί μετά από 100 χρόνια απαγχόνισαν “μάγισσες” στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Οπότε ο Άρθουρ Μίλερ έγραψε το συγκλονιστικό του έργο για τις “μάγισσες” του Σάλεμ που έχουν τίτλο στ’ αγγλικά “Το λίκνο” (The Crucible).


Ήταν η εποχή του Μακαρθισμού και ήταν μια αλληγορία για τις πολιτικές διώξεις που υπέστησαν πολλοί Αμερικανοί διανοούμενοι και πολλοί καταστράφηκαν. Έως ότου ο Μακάρθυ νόμισε ότι μετά τους Κόκκινους έπρεπε να κυνηγήσει και τους ροζ (φιλομόφυλους) ακόμα και στο στρατό! Οπότε ξηλώθηκε μέσα σε μία νύχτα από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ και όχι επειδή νίκησε η Δημοκρατική αντίδραση κάποιων δημοσιογράφων. Αλλά πάτησε τον κάλλο του πανίσχυρου λόμπυ.


Η τελευταία σκηνή από την σπουδαία ταινία, που γύρισε με βάση το θεατρικό έργο η κόρη του Μίλερ και μας ήτανε ίσως ένα από τα συγκλονιστικό τέλη ταινίας που μπορεί κανείς να δει. Δηλαδή οι άνθρωποι απαγχονίζονται (δηλαδή σπάει ο λαιμός τους επειδή σφίγγεται απότομα το σχοινί ή καθώς κλωτσάνε τα σκαμνιά από κάτω τους οι εκτελεστές τους, οι δήμιοί τους, ακριβώς καθώς προφέρουν την Κυριακή Προσευχή γνωστή ως “Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς…”






Comments


bottom of page