top of page

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΝΑΚΕΣ (Α)


Η γυναίκα είναι όντως το ασθενές φύλο, άλλο αν έχει μάθει να επιβιώνει. Ενηλικιώνεται πιο τραυματικά από τα αγόρια και αναμφίβολα οι γενεές λογίζονται από γυναίκα σε γυναίκα. Το ότι μπήκαν στη μέση οι άνδρες οφειλόταν στο αίσθημα κατωτερότητας που είχαν.










Παραλλαγή στον πασίγνωστο πίνακα του Ιάπωνα Χοκουσάι, του Μιχαήλ Αγγέλου της Ιαπωνίας, "Το ερωτικό όνειρο της γυναίκας του ψαρά".








Ο φουκαράς νομίζει ότι θ' ακούσει τα λεπτά να κυλούν στην κλεψύδρα, αλλά ο χρόνος φεύγει σιωπηλός. Γι' αυτό και ο Καβάφης λέει το περίφημο "δώδεκα και μισή, πώς πέρασε η ώρα, δώδεκα και μισή, πώς πέρασαν τα χρόνια!" Σ' ένα πρώιμο αποκυρηγμένο ποίημά του γράφει ότι όλες οι ώρες πληγώνουν (voulnerant) αλλά η τελευταία σκοτώνει (ultima necat).




Η αστείρευτη αγάπη της μάνας, που είναι ικανή να κάνει το φεγάρι τόπι για να παίξει το παιδί της.















Κάθε γυναίκα βιώνει το άνδρα σα ταύρο. Ευτυχώς όμως στο βάρβαρο σπορ των ταυρομαχιών οι γυναίκες είναι αυτές που αντιδρούν, κάνοντας εμετό όταν ο ταύρος με τα κέρατά του ξεσκίζει τις κοιλιές των αλόγων και γεμίζει η αρένα από τα έντερά τους και έτσι υπάρχει ελπίδα ότι θα καταργηθεί αυτό το βάρβαρο έθιμο.










Η Λουίζ Μισέλ στα οδοφράγματα της Κομμούνας των Παρισίων, το 1870, όταν ο Γαλλικός στρατός κατέστειλε το πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα, γέμισε τους δρόμους με 60.000 νεκρούς. Ο "γενναίος στρατός" που είχε ηττηθεί κατά κράτος από τους Πρώσσους δύο μήνες πριν.











Ευτυχώς που τα δύο αδελφάκια έχουν το ένα το άλλο και μπορούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Βλέπουμε ότι την ώρα που ο ένας κοιμάται, η άλλη είναι σε επιφυλακή προσέχοντάς τον!

















Μια σοφή κινέζικη παροιμία λέει - και απευθύνεται σε όλους μας - "είναι αργότερα απ' όσο νομίζεις". Εδώ η ζωγράφος το κάνει σαφές διότι δεν είναι καν 12 παρά 1 λεπτό!















Τα σιβηριανά σκυλιά Μπαρζόι είναι τα μόνα που μπορούν να νικάνε τους λύκους διότι έχουν εύκαμπτο λαιμό, ενώ οι λύκοι έχουν δύσκαμπτο. Η σιβηριανή αρχόντισσα επέλεξε τον κατάλληλο φύλακα!







Ονειροπόληση για επικράτηση της ειρήνης μέσα από τα άσπρα περιστέρια.

24 views0 comments

Comments


bottom of page