top of page

ΤΟΜΑΣ ΧΑΡΝΤΥ, “ΔΥΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΑΤΙΑ”

Η Γενικώτερη σημασία του χρώματος των Ματιών


Ως Φυσιογνωμιστής και γιατρός, γνωρίζω τις σχεδόν απίστευτες (μικρές, βεβαία) διάφορες που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων με βάση το χρώμα των Ματιών τους. Τις οποίες έχω επιβεβαιώσει επανειλλημένα από την άμεση παρατήρηση.


Εδώ ξεκίνησα να γράψω μια σύντομη περίληψη του Μυθιστορήματος του Τόμας Χαρντυ ΔΥΟ ΓΑΛΑΖΙΑ Μάτια, διερωτώμενος πως έβαλε αυτόν τον τίτλο. Που με ενδιαφέρει για κάποια πρόσωπα του στενού μου κύκλου. Έχω πει ότι ο Χάρντυ είναι πολύ σημαντικός (ο Κωστής Παλαμάς τον αγαπούσε πάνω κι από τον Ντοστογιέφσκυ ή τον Ουγκώ ή τον Μπαλζάκ). Όταν διάβασα τον ΤΖΟΥΝΤ ΤΟΝ ΑΦΑΝΗ (1896) κατάλαβα τον Στρατή Τσίρκα που αποδίδει μερικά σημαντικά Ποιήματα του Καβάφη στον Χάρντυ. Περιέργως ΔΕΝ συσχετίζει το ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΩΤΑΤΟ ποίημα "Τελειωμένα" (που ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει καν θεωρία σε τι αναφέρεται) με τα 4 αδικοχαμένα παιδάκια του Τζουντ. Το μεγάλο αυτοκτονεί με θηλειά αφού πρώτα απαγχονίζει από οίκτο τα 3 αδελφάκια του. Το έμβρυο της Σου φυσικά αποβάλλεται όταν αντικρύζει το αποτρόπαιο θέαμα, καθώς νοιώθει υπεύθυνη. Διότι κανείς δεν τους νοίκιαζε δωμάτιο ως ΑΣΤΕΦΑΝΩΤΟΥΣ, αλλά και αυτή έλεγε στον μεγάλο "μας βρίσκουν ΠΟΛΛΟΥΣ"...


Η Γαλαζομάτα Ελφρίντε Σουάνσκωρτ (αυλή Κύκνων), στα 17 της φλέρταρε πολύ αθώα μ' έναν Φέλιξ. Αυτός πέθανε από χτικιό, φυματίωση, που ήταν τότε συνήθης αιτία θανάτου. Η χήρα μάνα του νεαρού την κατηγορεί ότι ΑΥΤΗ τον πέθανε εγκαταλείποντάς τον. Έτυχε να 'χει ερωτευθεί τον Στέφεν Σμιθ, αγνό παληκάρι, αλλά πολύ χαμηλότερα στην ΤΑΞΙΚΩΤΑΤΗ Αγγλία. Στην οποία ακόμα βασιλεύει το Ταξικό Μίσος (Class hatred) όπως στην Ινδία ή το Ισραήλ.

Κι ενώ το σκάνε για 24 ώρες για να παντρευτούν εν αγνοία των δικών της (όπως είχε κάνει η γιαγιά της!) γυρνάει πίσω αστεφάνωτη γιατί δεν είχε τα "κότσια" μέχρι τέλους. (Η Αμφιθυμία των Γυναικών παίζει μεγάλο ρόλο στον Χάρντυ).

Ο Στέφεν φεύγει για να προκόψει στην Ινδία και να παντρευτούν όταν θα 'ναι "κάποιος".

Εν άγνοια όλων, αυτή μπλέκει με τον Λογοτεχνικό Κριτικό ονόματι Knight (Iππότη) χωρίς να ξέρει ότι είναι, στα 32 του, ο "Δάσκαλος" των όσων Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών γνωρίζει ο 20χρονος Στέφανός της. Καθώς σιγά-σιγα όλα βγαίνουν στο φως, ο Νάιτ νοιώθει υποχρεωμένος να την αφήσει. Ο νεαρός γυρνάει θριαμβευτής. Θα την παντρευτεί. Τα πράγματα έρχονται έτσι που ο Νάιτ ξαναμπαίνει στη μέση ως υποψήφιος. Φτάνουν και οι 2 με το ίδιο τραίνο να την ζητήσουν.


Αλλά παρευρίσκονται στην Κηδεία της.


Είχε μαραζώσει και παντρεύτηκε τον Λόρδο Λουέλλιαν (όπως είχε κάνει η γιαγιά της) επειδή αρχικά, την αγάπησαν τα παιδιά του (ήταν χήρος).

Πέθανε από Εξωμήτριο Κύηση.

Οι δυο παρ' ολίγον Σύζυγοί της, πιάνονται αγκαζέ και περπατάνε αμίλητοι.

Comments


bottom of page